Новини

Філософи та культурологи представили наукові напрацювання у Люблянському університеті

Студентки та професорка Навчально-наукового інституту філософії та освітньої політики взяли участь у міжнародному науковому проєкті у Люблянському університеті (Словенія), який  приурочений до дворіччя повномасштабного військового вторгнення російської армії на територію України. Ця участь стала важливою подією для публічного обговорення культурологічних аспектів подій, що переживає наша країна та активній дискусії з міжнародними партнерами щодо впливу війни на культурне життя і суспільство загалом. Пропонуємо детальний репортаж про подію.

Для участі в міжнародному проєкті були запрошені студентки та викладачки провідних культурологічно-мистецьких, історичних та філологічних центрів України: Український державний університет імені Михайла Драгоманова, Волинський національний університет імені Лесі Українки, Одеська національна музична академія імені А.В. Нежданової, Львівський державний університет безпеки життєдіяльності, Запорізький національний університет, Державний податковий університет.

 

Uchasnyky Zymovoyi shkoly v Sloveniyi

Учасники та учасниці Зимової школи. Відкриття в Ужгородському національному університеті 

 

Драгомановський університет було запрошено до Оргкомітету, адже знаний академічній спільноті своєю активністю у науково-дослідницькій сфері та сучасними культурологічними розробками.  Такі результати стали можливими завдяки підтримці ректора університету академіка Віктора Андрущенка, який зазначає, що культура та мистецтво – це не лише об'єкт досліджень, а й важлива складова нашої національної ідентичності. «Наш університет не лише підтримує цінності культури, але й активно сприяє їхньому розвитку та популяризації серед молодого покоління. Такі події стають чудовою нагодою для наших студентів та викладачів продемонструвати свої знання та дослідницькі досягнення та зміцнити академічні зв'язки з провідними університетами світу», – вважає доктор філософських наук, професор Віктор Андрущенко.

 

Studenty na vykladachka Navchalʹno naukovoho instytutu filosofiyi ta osvitnʹoyi polityky

Драгомановська делегація була представлена філософами та культурологами  

 

Перша зустріч учасників Зимової школи відбулась в Ужгородському національному університеті, де всі присутні мали змогу познайомитись з співорганізаторами заходу. На відкритті Школи виступили директор Центру українсько-європейського наукового співробітництва доктор юридичних наук професор Михайло Віхляєв та директор Навчально-наукового інституту філософії та освітньої політики кандидат філософських наук доцент Сергій Русаков. Обидва спікери зазначили важливість співпраці між українськими та європейськими університетами в умовах сучасних викликів. Михайло Віхляєв розповів присутнім про наукові та освітні проєкти, які Центр організовує для українських науковців, а Сергій Русаков вказав на культуротворчу місію Зимової школи та знакову роль для науковців у сфері  гуманітарних наук, культури та мистецтва, які у своїх  дослідженнях  репрезентують сьогодення. Важливою частиною заходу стала презентація фахового видання «Культурологічний альманах», де публікуються актуальні наукові розвідки про культуру та мистецтво. 

 

 Prezentatsiya zhurnalu 22Kulʹturolohichnyy alʹmanakh22 min

 

“За два останні роки війни ми втратили найближчих, які стали національними  героями. Вони були справжніми та добре відомі - наші однокласники, сусіди, колеги", - зазначила кандидат філософських наук, професорка кафедри філософської антропології, філософії культури та культурології Лариса Осадча, яка доповіла в перший день роботи Зимової школи  у Люблянському університеті на тему танатологічних викликів сучасної України, розкривши культурологічний аналіз цвинтаря як місця колективної пам'яті, кризи ідентичності та викликів створення нових ритуалів слави та вдячності.

 

Profesorka kafedry kulʹturolohiyi Larysa Osadcha rozpovidaye pro tanatolohichni aspekty suchasnoyi ukrayinsʹkoyi kulʹtury Виступ професорки Лариси Осадчої 

 

У другий день презентували свої філософсько-культурологічні напрацювання студентки Драгомановського університету. Катерина Логвіненко, магістрантка спеціальності «Культурологія» розповіла про фотодокументалістику  як необхідний елемент збереження колективної пам'яті цивільного населення під час війни. 

 

Mahistrantka kulʹturolohiya Kateryna Lohvinenko rozpovidaye pro fotodokumentalistyku v umovakh viyny

 Катерина Логвіненко доповідає про фотодокументалістику в умовах війни 

Fotodokumentalistyka v umovakh viyny

 

Софія Глушкова, студентка ІІ курсу бакалаврату спеціальності «Філософія», розповіла  про поезію як акт рефлексії в умовах війни. Студентка тривалий час досліджувала  феномен окопної поезії, тому презентувала міжнародній спільноті меседж, що нині це потужний культуротворчий інструмент, який має потенціал зробити свій внесок у розвиток української літератури. 

 

Studentka filosofiyi Sofiya Hlushkova rozpovidaye pro okopnu poeziyu Софія Глушкова представила спільноті результати дослідження окопної поезії 

Матеріали учасників Зимової школи розміщені у збірнику  наукових матеріалів, який було видано іноземним видавництвом «Baltija Pablishing». Організатори та учасники заходу вважають, що напрацювання повинні бути поширеними серед всіх зацікавлених осіб задля ширшого обговорення сучасної української культури в умовах війни. 

 

Zbirnyk konferentsiyi

Друкований примірник збірника наукової конференції  

У завершальний день Зимової школи відбувся перегляд кінострічки «Люксембург, Люксембург» та спілкування наживо з відомим українським режисером Антоніо Лукічем. Присутні обговорили важливість осмислення повсякденного життя українців та роль репрезентації цієї повсякденності у сучасному кінематографі. 

 

Antonio Lukich prezentuvav kulʹturolohichni aspekty svoyeyi tvorchosti
Зустріч з режисером Антоніо Лукічем  

 

Студенти та керівництво Драгомановського університету висловлюють вдячність колегам з Люблянському університету за організацію актуальної наукової події  nf  Центру українсько-європейського наукового співробітництва за методологічний супровід учасників заходу! Творимо сучасну культуру та науку України! 

 

Spyorhanishchzator dyrektor vydavnytstva Helʹvetyka Oleh Holovko razom z uchasnykamy zakhodu

Учасники Зимової школи в Люблянському університеті разом з співорганізатором, директором видавничого дому "Гельветика" Олегом Головко

 

 

Використано світлини Люблянського університету 

taemnitsi culturnih labirintiv