Новини

Форум мудрості до 19-річчя інституту: молодь провела дискусії на актуальні філософські теми

11 квітня 2024 відбувся Молодіжний філософський форум, який було організовано дирекцією інституту з нагоди 19-річчя Навчально-наукового інституту філософії та освітньої політики. Студенти, викладачі, випускники та гості заходу змогли обговорити актуальні світоглядні питання, розглянули перспективи розвитку молодіжних інституцій, поспілкувались у креативному просторі Українсько-данського молодіжного дому.

 

  

02 Vidkryttya molodizhnoho filosofskoho forumu

 

З вітальним словом до присутніх звернувся директор Навчально-наукового інституту філософії та освітньої політики Сергій Русаков, який окреслив сучасний стан розвитку навчального підрозділу, згадав про наукові, навчальні та організаційні здобутки спільноти. Керівник інституту підкреслив, що метою Форуму є створення простору для вільної та відкритої дискусії про філософію, культуру, релігію, освіту, а також обміну досвідом. 

  

03 1 Uchasnyky chytayutʹ prohramu Molodizhnoho filosofsʹkoho forumu

 

Погляд на філософію з позицій школяра, студента та викладача був розкритий на панельній дискусії про філософію у ХХІ столітті. Учень ліцею КПІ, переможець цьогорічного ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту наукових робіт МАН секції Максим Тельний розповів про своє зацікавлення філософією та її місце в школі. Він висловив здивування розривом між тим наскільки цікавою та корисною виявилася філософія насправді і тим наскільки філософія є стигматізованою та недооціненою  в школі та суспільстві.

  

04 Shcho roblyatʹ filosofy Kym pracjujut filosofy

 

Доцент кафедри богослов'я та релігієзнавства, кандидат філософських наук Геннадій Целковський, як голова асоціації випускників Навчально-наукового інституту філософії та освітньої політики, зробив ретроспективний огляд шляхів професійної реалізації випускників за 19 років. Розкрив роль філософської підготовки в професійних успіхах в будь-якій сфері —  від психології до IT. Спікер виокремив особливо ефективність випускників філософського інституту в громадсько-політичній діяльності на державних посадах або як експерти, консультанти, аналітики.

 

Найбільш філософічним був виступ студента ІV курсу  спеціальності "Філософія" Олексія Мінька, який звернув свою увагу на те, що філософія є продуктом Європейської цивілізації, тому там вона інституційно та функціонально органічно вплетена в школу та суспільство. Українська філософія є частиною європейської філософії, але чи є вона частиною українського суспільства, яке травмовано ідеологізацією філософії в радянський час, тому українська філософія має поставити питання про свою місію та, можливо, «декомунізацію».

 

 

05 Kym pratsyuye kulʹturoloh Panelʹna dyskusiya pro molodizhni instytutsiyi

 

У другій панельній дискусії взяла участь випускниця Вікторія Шеховцова, яка розповіла про досвід участі в студентському самоврядуванні та важливість здобутого досвіду у подальшій професійній самореалізації. Також активну участь взяли студентки І курсу спеціальності "Культурологія" Вікторія Марченко та Дарія Чуріна, які обговорили роль студентської преси у формуванні професійних навичок. 

 

03 Studenty ta vykladachi filosofsʹkoho fakulʹtetu na forumi

 

Форум привабив широке коло молоді, адже актуалізував питання, які цікавлять студентів та випускників. Яким буде розвиток філософської освіти та науки в контексті нинішніх викликів? Яка роль інституцій для молоді у ХХІ столітті? Ці та інші питання обговорювались на заходах як в рамках панельних дискусій, так і в неформальній атмосфері в перервах. 

 

06 Vitaliy Hrushetsʹkyy moderator Forumu

 

Модератором панельних дискусій став студент ІІІ курсу спеціальності "Філософія" Віталій Грушецький, який майстерно провів дві панельні дискусії  та зумів не лише знаходити актуальні питання для спікерів та слухачів у залі, а й ділився власними фаховими спостереженнями. 

 

07 Hosti zakhodu mohly vilʹno stavyty zapytannya spikeram filosofsʹkoho forumu

 

Форум з нагоди  19-річчя Навчально-наукового інституту філософії та освітньої політики став цікавим не лише драгомановцям, а й вихованцям Київської МАН, які могли вільно спілкуватись з старшими колегами, а також гостям, які слідкують за анонсами в наших соціальних мережах. Кожен присутній міг поставити запитання спікерам та спікеркам панельних дискусій, що зробимо дискусію насиченою різними концептуальними поворотами та інсайтами. 

 

08 Uchenytsya Maloyi akademiyi nauk na zakhodi

 

 

10 Tetyana Kot. Kyyivsʹka Mala akademiya nauk partner Instytutu filosofiyi ta osvitnʹoyi polityky

 

Завідувачка відділення філософії та суспільствознавства Київської МАН Тетяна Кот взяла активну участь у роботі панельної дискусії про філософію у ХХІ столітті. Навчально-науковий інститут філософії та освітньої політики активно співпрацює з Київською МАН, адже розвиток філософської освіти і науки лежить у фокусі уваги обох авторитетних інституцій.

 

13 Studentsʹkyy fontan idey filosofy ta kulʹturolohy UDU Drahomanova

 

Важливою складовою заходу стало неформальне спілкування, тому було заплановано вільний час для кава-брейку, де всі присутні могли обговорити почуті на панельних дискусіях ідеї та пропозиції. Після цього студенти та студентки взяли участь у "Фонтані ідей", де змогли взяти участь в інтерактивних заходах, які сприяли продовженню обговорень. Підсумком цих активностей стало написання листа самому собі, який буде відкритий наступного року — в рік 20-річчя Навчально-наукового інституту філософії та освітньої політики.  

 

14 Navchannya v Kyyevi tse uchastʹ u zakhodakh z filosofiyi kulʹturolohiyi

 

 

15 Vstup 2024 Kyyiv Fontan idey vykladachiv

 

Викладачі та гості Форуму також взяли участь у "Фонтані ідей". У неформальній атмосфері було продовжено спілкування про досягнення кафедр інституту, а також відбувся мозковий штурм нових ідей та пропозицій для поліпшення освітнього процесу. Після цього також були підготовлені листи-привітання до 20-річчя інституту. 

 

 

16 Molodizhnyy filosofsʹkyy forum z nahody 19 richchya instytutu filosofiyi

 

Спільне фото учасників та учасниць Молодіжного філософського форуму з нагоди з нагоди 19-річчя Навчально-наукового інституту філософії та освітньої політики. 

 

Studentsʹka hazeta filosofsʹkoho fakulʹtetu prezentatsiya na Forumi

 

Під час Форуму відбулась презентація друкованого випуску студентської газети Cult Waves. Цитати улюблених філософів, капсула часу, несподівані світлини студентів, викладачів, випускників — все це було спеціально підготовлено у спеціальному випуску до 19-річчя Навчально-наукового інституту філософії та освітньої політики  Електронний архів газети можна прочитати на нашому сайті

 

18 Zavershyvsya zakhid perehlyadom audiovizualʹnym ese mahistratura kulʹturolohiyi

 

Захід завершився кінодискусією, яку модерував старший викладач кафедри філософської антропології, філософії культури та культурології, кандидат філософських наук Євген Ворожейкін.  Присутні переглянули аудіовізуальне есе, яке підготовлено магістрантами-культурологами та обговорили сучасний формат осмислення цінностей та смислів. 

 

 

 

 

taemnitsi culturnih labirintiv